Napisz do nas.
info@bezcenzury.ketrzyn.pl

Media

Mieszkaniec Spółdzielni Mieszkaniowej „Pionier” w Kętrzynie interweniował 30 kwietnia 2018 roku w sprawie ogrzewania mieszkań:

Zarząd Spółdzielni Mieszkaniowej „Pionier” w Kętrzynie

Rada Nadzorcza Spółdzielni Mieszk. „Pionier” w Kętrzynie

W imieniu mieszkańców Osiedla Sikorskiego żądam wyjaśnienia nieprawidłowości w ogrzewaniu mieszkań.

W okresie od piątku 27 kwietnia panują wysokie temperatury, w ciągu dnia około 20 stopni C, w nocy około 10 stopni C. Pomimo tych temperatur do budynków było dostarczane ciepło w piątek, sobotę, niedzielę i poniedziałek rano. Mieszkańcy spółdzielni pozakręcali grzejniki, ciepła nie pobierali. W gorszej sytuacji są mieszkańcy Osiedla Sikorskiego, którzy mają w łazienkach rury grzewcze i nie mogą ich zakręcić. Pomimo tego, że na zewnątrz jest ciepło a okna w mieszkaniach są otwarte lub rozszczelnione, to grzejniki – rury w łazienkach są ciepłe. Powietrze wpływające do mieszania przechodzi do łazienki i wywiewa ciepłe powietrze, ogrzane przez rury w łazience, kanałem wentylacyjnym. Mieszkańcy płacą, więc za ciepło, którego nie potrzebują i nie zużywają.

Proszę o natychmiastową interwencje w tej sprawie i wyjaśnienie:

1. Jaki jest sens ogrzewania łazienek wtedy, gdy na zewnątrz jest tak ciepło?

2. Kto i dlaczego doprowadził do takiej sytuacji?

3. Dlaczego mieszkańcy mają być obciążani za to zbędne ogrzewanie?

Stanisław Kulas

Sprawdziliśmy, że w dniu 30 kwietnia, w którym pismo dotarło do Zarządu Spółdzielni Pionier, w Kętrzynie, po południu było ponad 20 st. C a wieczorem 15 st. C. Sprawdziliśmy też, że w innych budynkach także było włączone ogrzewanie w łazienkach.

Za to ogrzewanie zapłacą mieszkańcy tych budynków. Czy zapłaci też prezes Książek, który zarabia w spółdzielni ponad 11 tysięcy zł? Nie, jego to nie dotyczy. W swojej łazience ma grzejnik, który już zakręcił.

Co spółdzielcy powinni zrobić? Przecież prezes Książek obciąży ich za grzanie w łazienkach. Nawet wtedy, gdy na zewnątrz panuje upał.

Czy oni mogą obciążyć prezesa Książka? Raczej nie?

Ale mogą go odwołać ze stanowiska na najbliższym walnym zgromadzeniu członków spółdzielni !

Kętrzyn bez cenzury

Spis treści